10 syytä kokeilla cyclocrossia!

4.9.2018

Teksti: Tuomo Lankinen (https://www.strava.com/athletes/11536434)

Kuvat: Markus Siivola & Tuomo Lankinen

 

Viilenevät illat ja syksyn sateet alkavat pikkuhiljaa päätellä maantiepyöräilykautta. Cyclocrossin harrastajalle lähestyvä syksy on kuitenkin lupauksia täynnä! On aika kaivaa mahdollisesti kesäksi tallin perälle unohtunut CX-pyörä esiin ja lähteä nauttimaan raikkaasta syysilmasta hiekkateille ja helpoille poluille.

Cyclocross pyörä lienee niitä yleisimpiä pyörätyyppejä niiden monikäyttöisyyden vuosi. Niillä taittuu kätevästi niin työmatkat, hiekkatiet, polut kuin vaikka tarvittaessa maantielenkitkin. Moneen CX-pyörään voi kiinnittää lokarit ja tarvittaessa runkoon mahtuu nastarenkaat, jolloin ne soveltuvat erinomaisesti niin ympärivuotiseen harjoitteluun kuin arkikäyttöönkin. Cyclocrossit ovatkin parhaimmillaan varsinaisia monikäyttöpyöriä. Ulkoisesti CX-pyörät saattavat näyttää maantiepyöriltä, mutta muutamia eroavaisuuksiakin on. Viisi keskeisintä eroavuutta on hyvin havainnollistettu tässä videossa:

https://www.youtube.com/watch?v=P7_rVWiigSQ

Cyclocross kisat?

Tässä tekstissä ei kuitenkaan ole tarkoitus sukeltaa kalustoon, vaan esitellä mitä kaikkea muuta CX-pyörällä voi hiekkatieajelujen ja työmatkailun ohella tehdä. Cyclocross lajina on ehdottomasti autenttisimmillaan kisoissa, joissa joukko ajajia kiertää yleensä parin kilometrin rataa noin 45-60min. Radat ovat tyypillisesti hyvin vaihtelevia sisältäen monipuolisia ajoalustoja, esteitä ja jalkautumista vaativia kohtia. CX-kisat kehittävätkin kunnon ohella tehokkaasti myös pyöränhallintataitoja.

Kun kunto kesän maantie- ja maastolenkkien jälkeen on hyvä, ei pyöräilykautta kannata lopettaa syksy tullen, vaan ottaa suunta kohti CX-kisoja! Erilaisia cyclocross tapahtumia ja kisoja järjestetään ympäri Suomea. Pääkaupunkiseudun HEL CX cup on maamme suurin kisakokonaisuus, joka kerää joka syksy satoja ajajia nauttimaan tästä vauhdikkaasta ja monipuolisesta lajista.

Myös Etelä-Karjalan alueella järjestetään jo neljättä syksyä peräkkäin matalan kynnyksen CX-kisoja, joihin kuka tahansa voi osallistua. Osallistua voit millä tahansa ihmisvoimin liikkuvalla polkupyörällä ja varusteiksi riittää pyörän lisäksi kypärä. Kisoihin osallistuminen on lisäksi ilmaista ja kaikki ajot ajetaan hyvin lähellä Lappeenrannan keskustaa, joten paikalle pääsee helposti vaikka pyörällä.

Miksi tapahtumiin kannattaa osallistua?

Järjestelen Lappeenrannan CX-kisoja parin muun aktiivin kanssa ja aika usein kysytään mikä innostaa järjestelemään ajoja vuodesta toiseen säässä kuin säässä parhaimmillaan vain parille kymmenelle ajajalle.

Tässä oma top 10 tärkeimmistä syistä harrastaa cyclocrossia ja järjestää tapahtumia:

  1. Krossi ja kädet. Maantiellä ajaminen vahvistaa jalkoja, mutta surkastuttaa päätä ja käsiä. Ei ole krossin veroista tekniikkatreeniä! On kokovartalojumppaa, mutkaa, hyppyä, mäkeä, tasaista, liukasta, monttua, kuivaa, asfalttia, nurmea ja juoksua. Missä muussa pyörälajissa tulee vastaan näin paljon erilaisia haasteita lyhyessä ajassa?
  2. Cyclocross on erinomaisen hyvää treeniä varsinkin anaerobiselle kynnykselle ja hapenottokyvyn maksimialueelle. Lähdet yksin lenkille ja ajattelet vetäväsi omaa täysiä. Useimmat meistä luopuvat ajatuksesta heti kun alkaa vähän tuntua pahalta. Kisassa, edes leikkimielisessä, ei leikistä luopuminen tule ensimmäisenä mieleen. Jotenkin sitä vaan roikkuu hämärän rajamailla loppuun asti. Ajaessa toisinaan hieman sattuu, mutta jälkikäteen olo tuntuu maagiselle!
  3. Kisoihin on tosi helppo osallistua. Kaikki kisat järjestetään yleensä alle 5km päässä kaupungin keskustasta. Ei muuta kun pyörällä paikalle, nimi listaan ja viivalle. Kisat ovat reilussa tunnissa ohi ja sen jälkeen loppupäivä aikaa tehdä jotain muuta. Näissä kisoissa ei mene koko päivä autolla ajeluun.
  4. Osallistuminen ilmaista. Tätä ei kai tarvitse perustella? Ei tosin voi voittaa mitään, mutta kukapa niitä kisoja palkintojen tai huollon palveluiden takia kiertää?
  5. En voi voittaa. Mitä sitten? Aika harva meistä voi vaikkapa Suomen suosituimpaan maastokisaan Tahkolla lähteä voittoajatuksella. Itsensä kanssa kilvoittelusta kai tässä kuitenkin harrastajilla on pääsääntöisesti kyse. Krossikisoista löytyy lyhyiden kierrosten takia aina sopiva kavereita, joiden kanssa on mukava ajaa kilpaa. Joku ajaa kierroksen puolet nopeammin kuin joku toinen. Mitä sitten? Kaikkia kannustetaan ja meininki tapahtumissa on loistava!
  6. Höntsäkrossi ja kalusto. Ihan aidosti kaikenlaisella kalustolla voi osallistua. Maantiepyörä nappularenkailla, krossipyörä, maastopyörä, läskipyörä tai hybridi. Ihan sama! Kaikki toimii kohtuullisesti, koska radat teknisesti helppoja.
  7. Cyclocross on koko perheen laji. Junnulähdöt ajetaan ennen aikuisten lähtöä usein hieman lyhennetyllä radalla ja sen jälkeen aikuisten lähtö. Jos joku junnu saa näistä vaikka kimmoketta pyöräilyyn tai kisailuun niin jotain on saatu aikaan! Lajikulttuuria! Tällä kaudella lisäkannustimena kisojen kiertämiseen kaikkien vähintään kolmeen tapahtumaan osallistuvien kesken arvotaan Pyöräliike Varustamon 60€ lahjakortti ja BoulderSaimaan kiipeilykeskuksen lahjakortti koko perheen kiipeilykokeiluun!

  1. Cyclocrossissa ”huono” sää ei oikeasti ole este vaan pikemminkin toivottu lisämauste. CX-kisat ovat sen verran lyhyitä, että pieni kastuminen yleensä vain piristää menoa. Lisäksi vesi saa aikaa mutaa, joka kuuluu kiinteästi lajin haasteisiin.
  2. Tapahtumissa kohtaat saman henkistä porukkaa ja meininki on varsin lämmin, vaikka keli ei aina ole. Olo on kuin lapsuuden kuralammikkoleikeissä: ensin hypitään tunti lätäköissä ja sen jälkeen nauretaan päälle. Kotona äiti (tai vaimo) lempeästi muistuttaa, kuinka kuraiset vaatteet pitää aina muistaa riisua ulkona.
  3. Se on yksinkertaisesti pirun haustaa!

 

Etelä-Karjalan cyclocross kausi starttaa 9.9 Mattilassa. Tuu mutaan! 😉

 

Lisätiedot ajoista LPR – VPCX ryhmässä:

https://www.facebook.com/groups/1667326533499425/